Berken tapYes! Het is weer voorjaar en dat houdt in dat we weer berkensap kunnen tappen in het bos. Ik word daar altijd zo gelukkig van! Samen met Veronique zoek ik in het bos een mooie berk op waar we het sap van kunnen tappen om onze voorjaars detox mee te doen.

Wat ik zelf onwijs belangrijk vind, is dat als je dit doet, dat je het met liefde voor de natuur doet. Kijk altijd hoe de boom er uitziet en voelt, hoe is de conditie? Je kunt tappen door een schuin stuk van een tak af te snijden, daar hang je een fles aan en die kun je vol laten lopen. Het sap komt druppelsgewijs dus je kan de fles het beste een dag laten hangen zodat hij rustig vol kan lopen. Een boom heeft vele, vele liters aan sap in zich en zal er geen hinder van ondervinden als je wat van hem tapt. Kom je na een dag weer terug om je oogst op te halen, zorg dan dat je wond afdekmiddel bij je hebt, dit haal je bij de tuincentra. Met het wond afdekmiddel kan je de wond afdekken en heeft de boom er geen last van dat je sap hebt afgetapt, everybody happy!

Berkensap staat erom bekend boordevol mineralen en andere voedingstoffen te zitten. Het is het ingrediënt voor een fijne voorjaars detox. Het reinigt je lever, nieren, darmen en lymfe. Een glaasje per dag doet al onwijs veel voor je systeem, maar je kunt er ook voor kiezen om een wat intensere cleansing te doen dan drink je gedurende de dag 1/2 tot 1 liter op.

Overigens kan je dit sap ook bij je reformwinkel halen, maar let er dan wel op dat er geen extra suikers zijn toegevoegd. Dit doet namelijk niet echt recht aan het product en zijn werking.

Nou lieve mensen, ik zou zeggen: “proost, skoll, cheers, skal, bottom’s up” en wat we nog meer kunnen verzinnen, dit drankje wordt namelijk over de hele wereld gedronken ;-)